KURS DIETETYKI

 
Kurs składa się z 4 modułów tematycznych obejmuje 60h szkoleniowych.

Część I: Podstawy żywienia człowieka; Przemiana materii; Funkcje składników odżywczych,Wydatek energetyczny; Charakterystyka diet; Racjonalna dieta

Część II: Zalecenia żywieniowe w różnych jednostkach chorobowych; Zasady stosowania diety redukcyjnej; Zasady żywienia osób starszych; Charakterystyka diet; Skale oceny stanu odżywienia

Część III:Stres oksydacyjny i jego wpływ na zdrowie

Część IV: Zasady żywienia kobiet w ciąży;Zasady żywienia niemowląt i małych dzieci

 

Każdy z modułów może zostać uzupełniony o szkolenia specjalistyczne pogłębiające wiedzę.

Zgodnie z aktualnym stanem prawnym ukończenie kursu uprawnia do udzielania porad żywieniowych w sektorze prywatnym.

Po ukończeniu kursu uczestnicy otrzymają imienny certyfikat ukończenia kursu.

Na certyfikacie nie ma informacji o formie ukończenia kursu.

PRZEJDŹ DO SKLEPU 


KURS DIETETYKI SPORTOWEJ

30h specjalistycznej wiedzy; nowe spojrzenie na dietetykę; nowe możliwości pracy i rozwoju zawodowego; praktyczną wiedzę; narzędzia do pracy z osobami aktywnymi fizycznie

  • Najważniejsze zasady żywienia sportowców

  • Potrzeby energetyczne sportowców
  • Rola głónych składnikó odżywczych w żywieniu sportowców
  • Najważniejszy składnik organizmu – woda
  • Ocena stan odżywienia sportowców
  • Opieka dietetyczna sportowców
  • Regulacja masy ciała w sporcie
  • Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy biologicznej
  • Odżywki w sporcie
  • Układanie planów żywieniowych dla sportowców.

Każdy z modułów może zostać uzupelniony o szkolenia specjalityczne pogłębiające wiedzę.

Zgodnie z aktualnym stanem prawnym ukońzenie kursu uprawnia do udzielania porad żywieniowych w sektorze prywatnym.

Po ukończeniu kursu uczestnicy otrzymają imienny certyfikat ukończenia kursu.

Na certyfikacie nie ma informacji o formie ukończenia kursu.

PRZEJDŹ DO SKLEPU 


KURS ZIOŁOLECZNICTWO

Ziołolecznictwo jest jedną z najstarszych gałęzi medycyny, a wykorzystywanie leczniczych właściwości roślin nie przeminęło nawet w dobie szybkiego rozwoju medycyny i farmacji. Leki roślinne i suplementy diety zawierające wyciągi z roślin stosowane są w profilaktyce różnych schorzeń oraz w terapii chorób przewlekłych, kiedy ryzyko wystąpienia działań  niepożądanych wskutek stosowania farmakoterapii jest najwyższe. Oprócz rodzimych roślin zielnych obecnie bardzo popularne stają się rośliny z Dalekiego Wschodu i Ameryki Południowej stosowane od wieków z powodzeniem w tamtejszej medycynie. 30h dydaktycznych treści wykładowych.

 

Program

  1. Podstawowe zasady i rodzaje ziołolecznictwa.
  2. Apiterapia.
  3. Charakterystyka wybranych ziół i przypraw ziołowych (smak, wskazania, zagrożenia)
  4. Żurawina, rokitnik, aronia – rośliny użytkowe o udowodnionym działaniu leczniczym.
  5. Rośliny o działaniu leczniczym stosowane w medycynie dalekowschodniej i indiańskiej
  6. Analiza działania i zastosowanie suplementów diety zawierających wyciągi z ziół w pospolitych schorzeniach:
  • obniżona odporność i nawracające dolegliwości układu oddechowego
  • przeziębienie, grypa, katar
  • stany zapalne błony śluzowej żołądka, niestrawność, zgaga
  • zaparcia
  • biegunki
  • otyłość
  • anemia
  • miażdżyca naczyń
  • nadciśnienie tętnicze

Po ukończeniu kursu uczestnicy otrzymają imienny certyfikat ukończenia kursu.

Na certyfikacie nie ma informacji o formie ukończenia kursu.

PRZEJDŹ DO SKLEPU 



KURS LECZENIE ŻYWIENIOWE

Cel szkolenia: Zapoznanie uczestników ze wskazaniami i postępowania dietetycznego w żywieniu dojelitowym i pozajelitowym; Zdobycie umiejętności planowania interwencji żywieniowych; Przygotowanie do pracy w zespołach żywieniowych. Kurs przeznaczony jest dla dietetyków.

 

 

 

Program

  1. Niedożywienie: występowanie, przyczyny, następstwa, ocena stanu odżywienia.
  2.  Kwalifikacja pacjenta oraz planowanie interwencji żywieniowej. Zasady obliczania zapotrzebowania białkowo-energetycznego oraz zapotrzebowania na makro- i mikroelementy.
  3. Wskazania do żywienia dojelitowego. Preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym.
  4.  Sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego w żywieniu dojelitowym: wytwarzanie, zasady opieki. Zasady diet dojelitowych.
  5. Powikłania żywienia dojelitowego.
  6. Wskazania do żywienia pozajelitowego. Powikłania żywienia pozajelitowego.
  7.  Monitorowanie leczenia żywieniowego.
  8. Prowadzenie dokumentacji medycznej. Wymogi Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.
  9.  Przypadek kliniczny-ćwiczenia.

Po ukończeniu kursu uczestnicy otrzymają imienny certyfikat ukończenia kursu.

Na certyfikacie nie ma informacji o formie ukończenia kursu.

Zgodnie z aktualnymi przepisami ukończenie kursu uprawnia do PRACY W ZESPOŁACH LECZENIA ŻYWIENIOWEGO

PRZEJDŹ DO SKLEPU