dietetocoaching prezentacja szkolenia from NutriCenter on Vimeo.
Kurs coachingu dietetycznego opiera się o metody warsztatowe. Dużą uwagę zwracamy na praktyczne umiejętności niezbędne do prowadzenia dynamicznego procesu diet coachingu. Nasi słuchacze będą mieli okazję pogłębić swoje doświadczenie z dziedziny dietetyki o wiedzą na temat rozumienia, obserwowania oraz wnioskowania o potrzebach żywieniowych Klienta/Pacjenta. Dzięki temu będą mogli skuteczniej diagnozować motywacje do zmian w obszarze nawyków żywieniowych oraz stylu życia pacjenta. Podczas kursu nie zabraknie ćwiczeń praktycznych. Szkoleniowcy przedstawią konkretne przykłady i narzędzia wsparcia podczas nawiązywania relacji z Klientem/Pacjentem. Dietetyk powinien adekwatnie wybierać i dostosowywać swoją wiedzę do sytuacji Klienta, aby pomagać mu zmieniać nie tylko konkretne nawyki, ale i cały sposób myślenia o nich i o sobie, tak aby wprowadzane zmiany były wynikiem świadomych decyzji. Kurs coachingu to sposób na zdobycie nowych pomysłów, inspiracji i narzędzi do jeszcze skuteczniejszej pracy z Klientem/Pacjentem. Dzięki temu wspólne dążenie do zmiany nawyków żywieniowych stanie się bardziej satysfakcjonujące zarówno dla dietetyka, jak i dla pacjenta.
Cele szkolenia z coachingu dietetycznego:
- wprowadzenie w tematykę coachingu,
- poznanie przyczyn psychologicznych nieprawidłowych zachowań związanych z jedzeniem,
- omówienie istoty wywiadu motywującego,
- poznanie narzędzi komunikacyjnych usprawniających relację dietetyk/lekarz – pacjent,
- ćwiczenia praktyczne z umiejętności niezbędnych do wzmacniania motywacji u pacjenta.
I Stopień
Bazowe pojęcia, umiejętności i poznanie narzędzi diet coachingu:
- charakterystyka procesu diet coachingu i jego Klientów,
- rozwój własny dietocoacha (zajęcia warsztatowe)
- narzędzia i cechy diet coachingu,
- etyka pracy dietocoacha
W trakcie kursu słuchacze uczestniczą w zajęciach wykładowo-warsztatowych, studiach przypadku, dokonują analizy materiałów filmowych.
Czas trwania: 8hx60min
II Stopień
Praktyczne budowanie i rozwijanie kompetencji potrzebnych do pracy dietocoacha. Ćwiczenia praktyczne, warsztaty i video trening wykorzystujące wiedzę z poziomu pierwszego i zasoby własne.
Szkolenie diet coachingu obejmuje:
- wywiad jako dialog partnerski z Klientem,.
- badanie i wzbudzanie motywacji podczas rozmowy i ćwiczeń z Klientem,
- podnoszenie kompetencji Klienta w zakresie wiedzy o żywieniu i czynnikach wpływających na apetyt,
- cele i trudności, jakie może spotkać dietocoach,
- dynamika procesu zmian,
- od partnerstwa do asystowania – stopniowe kończenie pracy dietocoacha.
Zajęcia wykładowo-warsztatowe, materiały wideo, studia przypadków, trening z kamerą
III Stopień
Dla osób które uczestniczyły w I i II stopniu pogłębienie wiedzy i umiejętności praktycznych.
Zajęcia w całości w formie warsztatowej.
Mała grupa max. 15 osób
Czas trwania: 8hx60min
cena obejmuje: materiały szkoleniowe, przerwę kawową. certyfikat uczestnictwa
trener Kraków: mgr Katarzyna Seremak Strefa Terapii i Edukacji Rodzinnej STER
trener Warszawa, Poznań: dr n. med. Agata Juruć
ZOBACZ CENĘ I NAJBLIŻSZY TERMIN KURSU
UWAGI
- Zgłoszeń należy dokonywać za pomocą załączonego obok formularza.
- Adres szkolenia zostanie podany drogą mailową po zebraniu grupy szkoleniowej nie wcześniej niż na 2 tyg. przed ustaloną datą.
- Uiszczenie zadatku jest warunkiem rezerwacji miejsca, całej opłaty należy dokonać po otrzymaniu wiadomości z potwierdzeniem szkolenia.
- Wpłacony zadatek jest zwracany w sytuacji odwołania szkolenia.
- Bezkosztowa rezygnacja z udziału max. do 7 dni przed datą szkolenia
Przed zgłoszeniem udziału w szkoleniu zapoznaj się z regulaminem kształcenia.
Po otrzymaniu wiadomości potwierdzającej szkolenie opłaty należy dokonać na konto:
NG BANK ŚLĄSKI 69-1050-1445-1000-0090-6949-0655
w tytule wpisując imię i nazwisko_dietocoaching