Racjonalne żywienie dzieci w praktyce placówki oświatowej

Racjonalne żywienie dzieci w praktyce placówki oświatowej

 

Cel i korzyści szkolenia: uczestnicy szkolenia zapoznają się z praktycznymi zagadnieniami niezbędnymi do prawidłowej realizacji żywienia zbiorowego wśród dzieci i młodzieży oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia

Adresaci szkolenia: Szkolenie kierowane jest do Dyrektorów Szkół i innych placówek żywienia zbiorowego, kucharzy i intendentów, którzy są zobowiązani przestrzegania zasad i procedur żywienia zbiorowego oraz zdrowego żywienia oraz znajomości prawa w tym zakresie.

Prowadzący: dr Beata Piórecka  – adiunkt, od 20 lat pracownik Zakładu Żywienia Człowieka IZP WNZ UJCM

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska –  adiunkt, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej UJ CM

 

Program szkolenia:

Wykład/seminarium  10.00-11.30 Dr Beata Piórecka

  1. Zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży (piramida zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży) z uwzględnieniem aktualnych wytycznych – Normy żywienia człowieka
  2. Jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe wśród dzieci i młodzieży w okresie rozwojowym oraz konsekwencje zdrowotne popełnianych błędów żywieniowych.
  3. Zmiany w przepisach prawa krajowego dotyczące żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży związane z wprowadzeniem Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. oraz Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

Warsztaty ( w podziale na grupy ) 11.45- 13.30 Dr B.Piórecka/ Dr. A.Kozioł-Kozakowska

  1. Zasady układania jadłospisów, rozkład posiłków w ciągu dnia, zasady zamiany produktów spożywczych.
  2. Zmiany w sposobie przygotowywania jadłospisów, receptur i obowiązek udostępniania pełnej informacji na temat wytwarzanych posiłków.
  3. Informacje na opakowaniu produktów żywnościowych – kryterium wyboru produktów o wysokiej wartości odżywczej dla dzieci i młodzieży.

Dieta wegetariańska w praktyce dietetyka

Obecnie rośnie zainteresowanie dietami opartymi o produkty roślinne: wegetariańską, wegańską oraz witariańską. Stawia to przed dietetykiem wyzwanie zrozumienia i bilansowania diet opartych, które wykluczają mięso, nabiał lub wszystkie produkty odzwierzęce. Celem szkolenia jest przedstawienie rzetelnych, naukowo potwierdzonych informacji na temat diet wykluczających produkty odzwierzęce.

Plan szkolenia:

  1. Podział i rodzaje diety wegetariańskich
  2. Kto i dlaczego wybiera diety roślinne
  3. Choroby i przypadłości w których diety wegetariańskie są niewskazane
  4. Choroby i przypadłości w których diety wegetariańskie mogą działać profilaktyczni i leczniczo
  5. Zagrożenia zdrowotne, którym sprzyjać diety wegetariańskie
  6. Białko – źródła i zapotrzebowanie
  7. Tłuszcze i cholesterol – źródła i zapotrzebowanie
  8. Składniki mineralne potencjalnie niedoborowe
  9. Witaminy potencjalnie niedonorowe
  10. Wskazana i niezbędna suplementacja
  11. Praktyczne aspekty układania diety wegetariańskiej

trener: mgr Damian Parol

Czas Trwania szkolenia: 8 h

Cena  (w cenę wliczone są: materiały szkoleniowe, serwis kawowy, certyfikat uczestnictwa)

 

ZOBACZ CENY I NAJBLIŻSZY TERMIN KURSU

UWAGI

  • Zgłoszeń  należy dokonywać za pomocą załączonego obok formularza.
  • Adres szkolenia  zostanie podany drogą mailową po zebraniu grupy szkoleniowej nie wcześniej niż na 2 tyg. przed ustalona datą.
  • Uiszczenie zadatku jest warunkiem rezerwacji miejsca, całej opłaty należy dokonać po otrzymaniu wiadomości z potwierdzeniem szkolenia 
  • Wpłacony zadatek jest zwracany w sytuacji odwołania szkolenia.
  • Bezkosztowa rezygnacja z udziału max. do 7 dni przed datą szkolenia

Przed zgłoszeniem udziału w szkoleniu zapoznaj się z regulaminem kształcenia.

Po otrzymaniu wiadomosci potwierdzającej szkolenie opłaty należy dokonac na konto:

NG BANK ŚLĄSKI 69-1050-1445-1000-0090-6949-0655

w tytule wpisując imię i nazwisko_żywienie w placowkach