dietetocoaching prezentacja szkolenia from NutriCenter on Vimeo.

Kurs coachingu dietetycznego opiera się o metody warsztatowe. Dużą uwagę zwracamy na praktyczne umiejętności niezbędne do prowadzenia dynamicznego procesu diet coachingu. Nasi słuchacze będą mieli okazję pogłębić swoje doświadczenie z dziedziny dietetyki o wiedzą na temat rozumienia, obserwowania oraz wnioskowania o potrzebach żywieniowych Klienta/Pacjenta. Dzięki temu będą mogli skuteczniej diagnozować motywacje do zmian w obszarze nawyków żywieniowych oraz stylu życia pacjenta. Podczas kursu nie zabraknie ćwiczeń praktycznych. Szkoleniowcy przedstawią konkretne przykłady i narzędzia wsparcia podczas nawiązywania relacji z Klientem/Pacjentem. Dietetyk powinien adekwatnie wybierać i dostosowywać swoją wiedzę do sytuacji Klienta, aby pomagać mu zmieniać nie tylko konkretne nawyki, ale i cały sposób myślenia o nich i o sobie, tak aby wprowadzane zmiany były wynikiem świadomych decyzji. Kurs coachingu  to  sposób na zdobycie nowych pomysłów, inspiracji i narzędzi do jeszcze skuteczniejszej pracy z Klientem/Pacjentem. Dzięki temu wspólne dążenie do zmiany nawyków żywieniowych stanie się bardziej satysfakcjonujące zarówno dla dietetyka, jak i dla pacjenta.

Cele szkolenia z coachingu dietetycznego:

  • wprowadzenie w tematykę coachingu,
  • poznanie przyczyn psychologicznych nieprawidłowych zachowań związanych z jedzeniem,
  • omówienie istoty wywiadu motywującego,
  • poznanie narzędzi komunikacyjnych usprawniających relację dietetyk/lekarz – pacjent,
  • ćwiczenia praktyczne z umiejętności niezbędnych do wzmacniania motywacji u pacjenta.

I Stopień

Bazowe pojęcia, umiejętności i poznanie narzędzi diet coachingu:

  • charakterystyka procesu diet coachingu i jego Klientów,
  • rozwój własny dietocoacha (zajęcia warsztatowe)
  • narzędzia i cechy diet coachingu,
  • etyka pracy dietocoacha

W trakcie kursu słuchacze uczestniczą w zajęciach wykładowo-warsztatowych, studiach przypadku, dokonują analizy materiałów filmowych.

Czas trwania: 8hx60min

II Stopień

Praktyczne budowanie i rozwijanie kompetencji potrzebnych do pracy dietocoacha. Ćwiczenia praktyczne, warsztaty i video trening wykorzystujące wiedzę z poziomu pierwszego i zasoby własne.

Szkolenie diet coachingu obejmuje:

  • wywiad jako dialog partnerski z Klientem,.
  • badanie i wzbudzanie motywacji podczas rozmowy i ćwiczeń z Klientem,
  • podnoszenie kompetencji Klienta w zakresie wiedzy o żywieniu i czynnikach wpływających na apetyt,
  • cele i trudności, jakie może spotkać dietocoach,
  • dynamika procesu zmian,
  • od partnerstwa do asystowania – stopniowe kończenie pracy dietocoacha.

Zajęcia wykładowo-warsztatowe, materiały wideo, studia przypadków, trening z kamerą

III Stopień

Dla osób które uczestniczyły w I i II stopniu pogłębienie wiedzy i umiejętności praktycznych.

Zajęcia w całości w formie warsztatowej.

 

Mała grupa max. 15 osób

Czas trwania: 8hx60min

cena obejmuje: materiały szkoleniowe, przerwę kawową. certyfikat uczestnictwa

trener Kraków: mgr Katarzyna Seremak Strefa Terapii  i Edukacji Rodzinnej STER

trener Warszawa, Poznań: dr n. med. Agata Juruć

 

ZOBACZ CENĘ I NAJBLIŻSZY TERMIN KURSU

UWAGI

  • Zgłoszeń należy dokonywać za pomocą załączonego obok formularza.
  • Adres szkolenia zostanie podany drogą mailową po zebraniu grupy szkoleniowej nie wcześniej niż na 2 tyg. przed ustaloną datą.
  • Uiszczenie zadatku jest warunkiem rezerwacji miejsca, całej opłaty należy dokonać po otrzymaniu wiadomości z potwierdzeniem szkolenia.
  • Wpłacony zadatek jest zwracany w sytuacji odwołania szkolenia.
  • Bezkosztowa rezygnacja z udziału max. do 7 dni przed datą szkolenia

Przed zgłoszeniem udziału w szkoleniu zapoznaj się z regulaminem kształcenia.

Po otrzymaniu wiadomości potwierdzającej szkolenie opłaty należy dokonać na konto:

NG BANK ŚLĄSKI 69-1050-1445-1000-0090-6949-0655

w tytule wpisując imię i nazwisko_dietocoaching