KURS DIETETYKI
Kurs składa się z 4 modułów tematycznych obejmuje 60h szkoleniowych.
Część I: Podstawy żywienia człowieka; Przemiana materii; Funkcje składników odżywczych,Wydatek energetyczny; Charakterystyka diet; Racjonalna dieta
Część II: Zalecenia żywieniowe w różnych jednostkach chorobowych; Zasady stosowania diety redukcyjnej; Zasady żywienia osób starszych; Charakterystyka diet; Skale oceny stanu odżywienia
Część III:Stres oksydacyjny i jego wpływ na zdrowie
Część IV: Zasady żywienia kobiet w ciąży;Zasady żywienia niemowląt i małych dzieci
Każdy z modułów może zostać uzupełniony o szkolenia specjalistyczne pogłębiające wiedzę.
Zgodnie z aktualnym stanem prawnym ukończenie kursu uprawnia do udzielania porad żywieniowych w sektorze prywatnym.
Po ukończeniu kursu uczestnicy otrzymają imienny certyfikat ukończenia kursu.
Na certyfikacie nie ma informacji o formie ukończenia kursu.
KURS DIETETYKI SPORTOWEJ
30h specjalistycznej wiedzy; nowe spojrzenie na dietetykę; nowe możliwości pracy i rozwoju zawodowego; praktyczną wiedzę; narzędzia do pracy z osobami aktywnymi fizycznie
-
Najważniejsze zasady żywienia sportowców
- Potrzeby energetyczne sportowców
- Rola głónych składnikó odżywczych w żywieniu sportowców
- Najważniejszy składnik organizmu – woda
- Ocena stan odżywienia sportowców
- Opieka dietetyczna sportowców
- Regulacja masy ciała w sporcie
- Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy biologicznej
- Odżywki w sporcie
- Układanie planów żywieniowych dla sportowców.
Każdy z modułów może zostać uzupelniony o szkolenia specjalityczne pogłębiające wiedzę.
Zgodnie z aktualnym stanem prawnym ukońzenie kursu uprawnia do udzielania porad żywieniowych w sektorze prywatnym.
Po ukończeniu kursu uczestnicy otrzymają imienny certyfikat ukończenia kursu.
Na certyfikacie nie ma informacji o formie ukończenia kursu.
KURS ZIOŁOLECZNICTWO
Ziołolecznictwo jest jedną z najstarszych gałęzi medycyny, a wykorzystywanie leczniczych właściwości roślin nie przeminęło nawet w dobie szybkiego rozwoju medycyny i farmacji. Leki roślinne i suplementy diety zawierające wyciągi z roślin stosowane są w profilaktyce różnych schorzeń oraz w terapii chorób przewlekłych, kiedy ryzyko wystąpienia działań niepożądanych wskutek stosowania farmakoterapii jest najwyższe. Oprócz rodzimych roślin zielnych obecnie bardzo popularne stają się rośliny z Dalekiego Wschodu i Ameryki Południowej stosowane od wieków z powodzeniem w tamtejszej medycynie. 30h dydaktycznych treści wykładowych.
Program
- Podstawowe zasady i rodzaje ziołolecznictwa.
- Apiterapia.
- Charakterystyka wybranych ziół i przypraw ziołowych (smak, wskazania, zagrożenia)
- Żurawina, rokitnik, aronia – rośliny użytkowe o udowodnionym działaniu leczniczym.
- Rośliny o działaniu leczniczym stosowane w medycynie dalekowschodniej i indiańskiej
- Analiza działania i zastosowanie suplementów diety zawierających wyciągi z ziół w pospolitych schorzeniach:
- obniżona odporność i nawracające dolegliwości układu oddechowego
- przeziębienie, grypa, katar
- stany zapalne błony śluzowej żołądka, niestrawność, zgaga
- zaparcia
- biegunki
- otyłość
- anemia
- miażdżyca naczyń
- nadciśnienie tętnicze
Po ukończeniu kursu uczestnicy otrzymają imienny certyfikat ukończenia kursu.
Na certyfikacie nie ma informacji o formie ukończenia kursu.
KURS LECZENIE ŻYWIENIOWE
Cel szkolenia: Zapoznanie uczestników ze wskazaniami i postępowania dietetycznego w żywieniu dojelitowym i pozajelitowym; Zdobycie umiejętności planowania interwencji żywieniowych; Przygotowanie do pracy w zespołach żywieniowych. Kurs przeznaczony jest dla dietetyków.
Program
- Niedożywienie: występowanie, przyczyny, następstwa, ocena stanu odżywienia.
- Kwalifikacja pacjenta oraz planowanie interwencji żywieniowej. Zasady obliczania zapotrzebowania białkowo-energetycznego oraz zapotrzebowania na makro- i mikroelementy.
- Wskazania do żywienia dojelitowego. Preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym.
- Sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego w żywieniu dojelitowym: wytwarzanie, zasady opieki. Zasady diet dojelitowych.
- Powikłania żywienia dojelitowego.
- Wskazania do żywienia pozajelitowego. Powikłania żywienia pozajelitowego.
- Monitorowanie leczenia żywieniowego.
- Prowadzenie dokumentacji medycznej. Wymogi Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.
- Przypadek kliniczny-ćwiczenia.
Po ukończeniu kursu uczestnicy otrzymają imienny certyfikat ukończenia kursu.
Na certyfikacie nie ma informacji o formie ukończenia kursu.
Zgodnie z aktualnymi przepisami ukończenie kursu uprawnia do PRACY W ZESPOŁACH LECZENIA ŻYWIENIOWEGO